ЦРНА ГОРА – БУДВА
(ОСТРОГ-ЦЕТИЊЕ-БУДВА-БАР)

Цена на аранжман: 59 евра од лице
Термин: 30.04 – 03.05.2021

1.ден 30.04.2021. Состанок на група на паркингот кај хотел Вип во 20:00ч и поаѓање кон Црна Гора  со попатни паузи и царински формалности.

2.ден 01.05.2021  Пристигнување во  Данилов Град и посета на Острошки Манастир. Манастирот Острог е манастир на Српската православна црква сместен со речиси вертикална позадина, издигнат во големата карпа на Острошка Греда, во Црна Гора. Тој е посветен на Свети Василиј од Острог ( Свети Василије Острошки ), кој е погребан тука. Од манастирот, може да се види извонреден поглед на рамнината Бјелопавличи. Манастирот се наоѓа во Општина Даниловград, 50   км од Подгорица и 15  км од Никшиќ. Манастирот Острог е најпопуларно место за аџилак во Црна Гора. Заминување за Будва со попатна посета на Цетиње –  град во Црна Гора. Таа е поранешна кралска престолнина на Црна Гора и е локација на неколку национални институции, вклучувајќи ја и официјалната резиденција на претседателот на Црна Гора. Заминување за Будва. Сместување во Будва. Слободно време. Ноќевање

3.ден 02.05.2021  Слободно време за индивидуални активности во Будва или факултативно крстарење по Бока Которска или Которски Залив — кој ја прославија храбри поморци, вешти мајстори, градители, многу истакнати мудри луѓе, со посета на Госпа од Шпиља-Пресвета Богородица на Скрпјело, која гордо стои наспроти стариот град Пераст, е еден од двата шармантни острови лоцирани во Которскиот залив. На овој вештачки остров има римокатоличка црква (со исто име), музеј и продавница за сувенири. Се смета за една од главните туристички атракции во овој дел на Јадранот поради легендата за неговото потекло и нереалната убавина. Враќање за Будва со попатна посета на Тиват.  Ноќевање.

4.ден 03.05.2021  Заминување од Будва за Бар.  Панорамски разглед на Св. Стефан. Пристигнување во Бар посета на храмот посветен на Јован Владимир. Катедралата Свети Јован Владимир во Бар е втора по големина православна црква во Црна Гора. Областа на ова светилиште е во основа 2 × 1.350 м2. На централната купола на храмот, на висина од над 40 метри, има златен крст висок 4,6 метри и тежок 380 килограми. Потоа посета на Палатата на крал Никола, која потекнува од XIX век. Таа била изградена во 1885 година на самиот морски брег и била подарок од кралот Никола за својата ќерка принцезата Зорка и за неговиот зет принцот Петар Караѓорѓевиќ. Палатата била составена од голема палата, од мала палата, од капела, од стражарница и од зимска градина. Во 1910 година ѝ била доградена пространа сала за балови. Во состав на палатата има и парк со многу различни видови медитеранска вегетација, меѓу кои и плутов даб. Заминување за Македонија со попатни паузи и царински формалности.

ЦЕНАТА ВКЛУЧУВА :

  • Сместување во Будва во вила Марко – 2 ноќевања
  • Превоз по дадените протоколи на дадената релација
  • Посета на Острошки Манастир , Делта Сити , Тиват , Бар
  • патничко  здравствено осигурување
  • Организација и водство на групата

ЦЕНАТА не вклучува :

  • Туристичка такса  на Острог 0.5 – 1 еврo  ( се плаќаат на лице место)
  • Превоз со комбиња до и од манастирот  2 евра (се плаќаат на лице место)
  • Влезници за културно историските локалитети
  • Факултативно крстање по Бока которска 25 евра

Напомени

За реализација на овој аранжман, потребен е минимум од 40 патници, во спротивно, крајниот рок за известување околу евентуален отказ на аранжманот е најкасно 5 дена пред датумот на поаѓање. Организаторот на патувањето го задржува правото за измена на редоследот на поедини содржини во програмата.
–          Патувањето се одвива според новите пропишани протоколи за работа со туристички групи.
–          За ова патување не е потребен PCR тест.
–          За ова патување влезот во Р.Србија – покрај патната исправа, може да се оствари и со лична карта. Пасошот како и личната карта треба да важат минимум 3 месеци од денот на завршување на овој аранжман.
–          Патниците се должни во секое време да внимаваат на својата и безбедноста на сите во групата, како и да ги почитуваат дадените насоки и препораки за однесување во автобус од страна на организаторот.
–          Доколку дојде до непредвидена „виша сила“ за нереализирање на патувањето, поради новонастанати ситуации кои агенцијата не можела да ги предвиди, уплатените средства ќе бидат вратени на клиентот.
–          Доколку патувањето се реализира според планираното и нема никакви пречки за негова реализација, а дојде до откажување од страна на патникот, тогаш откажувањето ќе се реализира во согласност со општите услови за патување.

За отказ на резервација важат опшите услови, односно :
– за отказ до 30 дена пред патувањето се задржува 30% од сумата.
– за отказ 29 до 15 дена пред патувањето се задржува 50% од сумата.
– за отказ 14 до 5 дена пред патувањето се задржува 80% од сумата.
– за отказ 5-0 дена пред патувањето се задржува 100% од сумата.